Čo nás čaká na Zdravo a chutne 2014

Receptár Zdravo a chutne

Na internete nájdete nepreberné množstvo receptov zo všetkých možných kútov sveta. Čím sú tie naše výnimočné? Tým, že všetko, čo k nim potrebujete, nájdete v slovenských obchodoch. Pri potravinách, na kvalite ktorých obzvlášť záleží, napríklad olivového oleja, masla, rýb, čokolády či trstinového cukru často uvádzame i značku produktu, aby sme sa ubezpečili, že si dáte to, čo sme naozaj chceli navariť. Zdravé a chutné jedlá.

Mnohé z receptov navyše poznáte priamo z našich kampaní. Dali sme si záležať, aby chutili deťom i manželom, aby neboli príliš mastné, slané či naopak, príliš sladké. Sladíme inovatívne, hľadáme alternatívy pre tých, ktorí si strážia svoju hmotnosť i pre tých, ktorých trápi celiakia, alergie alebo diabetes.



4 najlepšie recepty - Zdravo a chutne 2014

Dve dobré rady na záver. Kuchyňa bude vašim obľúbeným miestom, ak ju vybavíte pomocníkmi, s ktorými bude radosť jedlo pripravovať. Kvalita však znamená, že ušetríte čas i peniaze. A hlavne, príprava jedál vám pôjde od ruky ako šéfkuchárovi.

To najdôležitejšie na záver: nezabudnite, strúhajte, miešajte, pečte a varte s láskou. Premení sa na tie najlepšie chute a vône a každé jedlo bude o niečo zdravšie, ak budete stolovať upravene, spolu a s láskou. To sú tie najkvalitnejšie koreniny a bylinky. Tak pripravte tablety či monitory, ideme na to!

PS.
Na našej facebookovej stránke stále súťažíme o dobroty alebo kuchynských pomocníkov. Tak lajkujte a vyhrajte!

Objavte poľskú kuchyňu

Objavte poľskú
kuchyňu - Zdravo a chutne 2014 Skúste spamäti vymenovať 3 talianske jedlá. Hračka? Čínske či indické? Bez problémov. A teraz skúste 3 poľské špeciality. Ani jednu? Je ťažko pochopiteľné, ako nám jazykovo a etnicky veľmi blízka a navyše susedná krajina dokáže byť neznáma a vzdialená. Zmeňte to, navštívte ju, „ochutnajte“ a neoľutujete. Práve naopak, zistíte ako chutia potraviny a jedlá, vyrábané a pripravované s fortieľom, profesionálnou hrdosťou, vášňou, úctou k tradícii a schopnosťou absorbovať vplyvy iných kulinárskych kultúr, litovskej, ukrajinskej, ruskej, nemeckej, židovskej a francúzskej. V krakovskom pouličnom stánku si dajte kielbasu či párky. 80% bravčového, 10% hovädzieho mäsa, slanina, cesnak a koreniny, ohromujúca chuť. Niet divu, prasiatka na malých farmách v okolí boli kŕmené zemiakmi, zrnom a mliekom. Ochutnajte skvelý ražný chlieb, mlieko, smotanu, syry, zeleninu, koláče a zákusky. V hostinci alebo reštaurácii skúste smalec, opekanú slaninku s cibuľou a majoránkou, slede v kyslej smotane, fantastický žurek, polievku pripravovanú z ražného zákvasu (žur), zeleniny, bielej klobásy, zemiakov a vajec. Dajte si golonku, bravčové koleno v pive alebo kotlet schabowy, bravčový rezeň. Nechajte sa očariť pierogmi plnenými zeleninou, mäsom alebo ovocím a dezertmi ako sú makowiec, tvarohovy sernik alebo pączki, plnené šišky. Ale hlavne… nezabudnite na bigos, esenciu poľskej kuchyne, excelentný, pikantný, dusený pokrm z kyslej kapusty, rôznych druhov mäsa, klobás, hríbov a vývaru. Je neopísateľne dobrý, tak vám ho predstavíme približným receptom, lebo ako každé národné jedlo aj bigos má tisíce variantov.
Materiál vznikol s podporou Veľvyslanectva Poľskej republiky na Slovensku.

Bigos

Zdravo a chutne 2013 1,5 kg pokrájanej kyslej kapusty zalejte malým množstvom vody, pridajte niekoľko zrniek nového korenia a borievky, 2 bobkové listy a varte cca 1,5 h. Zvlášť uvarte v malom množstve vody 12 sušených dubákov a pridajte do základného hrnca z kapustou. Na masti osmažte 500 g hovädzieho pliecka a 500 g bravčového mäsa (nakrájaného na kocky) a poduste niekoľko minút s vínom. Osobitne osmažte 500 g pokrájanej varenej šunky s 2 cibuľami. Všetky osmažené mäsá preložte do kapusty. Pokračujte vo varení aspoň hodinu. Nakoniec pridajte soľ a čierne korenie, 10 sušených sliviek a trošku červeného vína, dochuťte lyžičkou cukru alebo medu. Bigos časom získava chuť a arómu. Najchutnejší je po niekoľkých dňoch, po viacnásobnom ohrievaní (podobne ako slovenská kapustnica).
Smacznego, przyjaciele!

4 najlepšie recepty Zdravo a chutne 2013

Kapustový šalát s tekvicovým olejom



Recepty posekaná kapusta
zelené jablká
mrkva
cibuľa
sójové klíčky
morská soľ
petržlenová vňať korenie tekvicový olej Verival

Jablká a mrkvu postrúhajte na jemné pásiky, cibuľu na kolieska, pridajte sójové klíčky a zmiešajte s posekanou kapustou. Zálievku pripravte z tekvicového oleja, cukru, soli a čierneho korenia. Pridajte do šalátu a jemne premiešajte. Posypte petržlenovou vňaťou, nechajte 10 minút postáť, opäť premiešajte a môžete servírovať.

Chrumkavé zázvorové kuracie kúsky



Recepty naporcované kurča alebo kuracie stehná
sójovú omáčku LEE KUM KEE
ochucovadlo Podravka Natur
včelí med kvetový-krémový so zázvorom (Včelárstvo Dedinský)
Spak Balsamico dressing
čierne korenie
čerstvá koreňová zelenina

Kuracie stehná alebo kúsky marinujte v sójovej omáčke a pred upečením v rúre na alobale ich potrite zmesou ochucovadla, posypte čiernym korením a potrite zázvorovým medom. Medovú „kúru“ môžete zopakovať tesne pred dopečením. Pečte približne 40 minút na 200 °C. Podávajte s balsamico dressingom alebo v sladkokyslej omáčke, najlepšie s čerstvou alebo dusenou koreňovou zeleninou.

Smažená ryža Natural s kokosovou omáčkou



Recepty zastudena lisovaný sezamový olej
čerstvý zázvor
drvenú rascu
chiili papričku alebo pastu
kokosové mlieko Shan-shi
citrónovú šťavu
morskú soľ
kešu orechy
uvarenú ryžu Uncle Ben‘s® celozrnnú
cibuľu nakrájanú na polmesiačiky
veľký pór
mrkvu
jarnú cibuľku

Rozpáľte lyžicu oleja na panvici a necelú minútu opekajte zázvor, rascu, chilli. Prilejte kokosové mlieko a osoľte. Nechajte chvíľu povariť. Dochuťťte citrónovou šťavou. Medzitým na panvici nasucho opražte kešu orechy. Vo woku rozohrejte 2 lyžice oleja a speňte na ňom cibuľu, bielu časť póru, mrkvu a podľa chuti dosoľte. Keď je zelenina takmer mäkká, primiešajte ryžu a zelené časti póru. Prehrejte spoločne tak, aby pór zmäkol, ale zostal sviežo zelený. Podávajte s kokosovou omáčkou, posypte opraženými kešu orechami a jarnou cibuľkou.

Pestrá ryžová panvica



Recepty dlhozrnnú ryžu Uncle Ben‘s®
filety z kuracích prsíčok Farmatop
instantný hydinový alebo zeleninový vývar
čerstvú zeleninovú zmes
tmavú sójovú omáčku LEE KUM KEE
olivový olej Borges
múku
cibuľu
cesnak
indické korenie sambal oelek
čierne korenie
soľ

Filety z kuracích prsíčok nakrájajte na kocky a asi na 15 minút naložte do marinády zo sójovej omáčky, oleja, múky, trocha soli a korenia. Ryžu pripravte podľa návodu na obale. Cibuľu nakrájajte na kocky a rozdrvte cesnak. Očistite a nakrájajte zeleninu na malé kúsky. Na panvici opečte kuracie prsíčka na prudkom ohni. Pridajte cibuľu a cesnak, poduste, potom zeleninu a tiež poduste, prilejte zeleninový vývar a duste asi 10 minút. Pridajte ryžu a zeleninovú panvicu, dochuťte soľou, korením a sambal oelek.

Tiramisu light (1 porcia=1700 kJ)



Suroviny pre 3 osoby:
Recepty 100 g piškót, najlepšie podlhovlastých, no pre zdravie môžete použiť aj vynikajúce ovsené
40 ml studeného silného espressa
40 ml amaretta alebo potravinársku príchuť
100 g nízkotučného bieleho jogurtu
300 g odtučneného tvarohu
2 balíčky vanilkového cukru
80 g medu
1 PL kakaa

Do formy vložíme 1/2 piškót, zmiešame espresso a amaretto a polovičným množstvom polejeme piškóty. Nízkotučný jogurt zamiešame s tvarohom, medom a vanilkovým cukrom a dáme na piškóty. Vrstvy zopakujeme a nakoniec tvarohový krém posypeme kakaom. Necháme v chladničke odležať približne 4 hodiny.

Rukola s kuracím mäsom a grapefruitom
(1 porcia=1150 kJ)



pre 4 osoby:
Recepty 200 g rukoly
100 g šalotky
1 grapefruit alebo pomaranč
2 PL balzamikového octu
2 PL olivového oleja
soľ, korenie
200 g nízkotučného jogurtu
1 PL citrónovej šťavy
2 PL medu
400 g kuracích pŕs
2 PL oleja
1 KL grilovacieho korenia
2 KL sezamových semiačok

Kuracie prsia nakrájame, osolíme, posypeme grilovacím korením a prudko opražíme na oleji. Posypeme sezamovými semiačkami. Do rukoly pridáme nadrobno nakrájanú šalotku. Pripravíme zálievku z jogurtu, do ktorého vmiešame citrónovú šťavu, med, štipku soli, balzamikový ocot, a rukolu ňou polejeme. Ozdobíme kúskami grapefruitu a kuracími prsiami.

Buriballs, zeleninové guľôčky so šarmom



Recepty tvaroh bez tuku
syr ricotta alebo nátierkový syr s nízkym obsahom tuku
soľ
bylinky (napríklad petržlen, bazalku, jarnú cibuľku a oregano)
Burizony

Pripravte si tvaroh bez tuku a čerstvý biely syr ricotta alebo nátierkový syr s nízkym obsahom tuku. Do zmesi pridajte soľ, bylinky, napríklad petržlen, bazalku, jarnú cibuľku a oregano. Podľa chuti tiež citrónovú šťavu a korenie alebo chilli. V ručnom mixéri za niekoľko sekúnd nasekajte Burizony, vyberte ich a potom do mixéra vložte zmes a pomixujte. Vytvarujte guľôčky, ktoré obalíte v posekaných Burizonoch. Buriballs môžete nechať v chladničke a podávať i na druhý deň, nezmäknú ani nestratia tvar, naopak, chuť byliniek a zeleniny (môžete vyskúšať aj mrkvu, papriku či zeler) sa nádherne prepojí a bude ešte lahodnejšia.

Pikantné kuracie prsty



Recepty 3 kuracie prsia, kokosové
mlieko Shan shi
ochucovadlo Podravka light
sezamové semienka
lyžička medu
lyžička horčice Heinz
sójová omáčka Kikkoman
Dipy: fit kečup Heinz
Activia biela
worcesterová omáčka Heinz

Kuracie prsia nakrájame na cca 2 cm hrubé prúžky, potrieme trochou medu s horčicou a sójovou omáčkou, ochucovadlom, obalíme v sezamových semienkach a opatrne opražíme v kokosovom mlieku. Podávame s omáčkami, ktorým sa hovorí dip (z anglického namoč si). Kaloricky nenáročnou, zdravou a chutnou kombináciou je Activia biela s worcesterovou omáčkou a troškou medu alebo s kečupom, ochucovadlom alebo s kúskami čili papričky.
Tip: Ľahkým jedlom potešíte návštevy, prejedené “vianočnou klasikou”. Pri dipoch striedajte farby, napríklad: červená – kečup, žltá – mango.

Sviatočné zemiaky



Recepty zemiaky
petržlen
červená cibuľa
cesnak
ochucovadlo Podravka light
worcesterová omáčka Heinz
olivový olej Borges
Activia biela
vajce
syr fetaki
červené víno Taillan Merlot
soľ
čierne korenie

Do jogurtu zamiešame celé vajíčko, pridáme worcesterovú omáčku, ochucovadlo, petržlen, prípadne iné bylinky, napr. rozmarín, tymián, bazalku alebo pažítku, plátky cesnaku, osolíme, okoreníme a zamiešame s olivovým olejom a červeným vínom. Do zmesi jemne zamiešame surové nastrúhané zemiaky, ozdobíme červenou cibuľkou, väčšími kúskami syra fetaki a dáme zapiecť. Pri teplote 195 °C je voňavá zemiaková pochúťka hotová za približne 40 minút.
Tip: Nízkotučný jogurt a pár lyžíc olivového oleja plne nahradí smotanu, maslo, klobásku či iné skryté a zbytočné tuky. Výraznú chuť dodá jedlu cesnak a bylinky. Ak chcete zemiaky napríklad nazeleno, pridajte rozmixovanú brokolicu.

Dúhový sen



Recepty krémový puding bez varenia Dr. Oetker Créme Olé vanilkový a kakaový
horká čokoláda Orion
mlieko
Maresi leicht. Na zdobenie: Panda Pepe
pelendrek s čokoládovou plnkou

Oba pudingy vyšľaháme s mliekom Maresi leicht riedeným v pomere 2 diely mlieka a 3 diely vody. Do 2/3 kakaového pudingu zamiešame 1/2 tabuľky rozpustenej horkej čokolády Orion a 1/3 pudingu zamiešame s 1/3 vanilkového pudingu. Zvyšok ponecháme vanilkový. Navrstvíme do skleného pohára a necháme v chladničke stuhnúť. Dozdobíme Pepe pelendrekom, chutnou a zdravou cukrovinkou. Á propos, ponúknite ho deťom i dospelým ako alternatívu k „ťažkým“ zákuskom.
Tip: Roztopenú horkú čokoládu Orion alebo kúsky môžete dať aj na spodok pohára. Pre smotanovú chuť môžete pohár zaliať mliečkom Maresi alebo použite vynikajúcu Dr. Oetker šľahačku v prášku. Nemusíte ju prisladzovať a pri príprave

Čokoposchodia



Recepty horká čokoláda Orion
krémový puding bez varenia Dr. Oetker
Créme Olé kakaový
mlieko Maresi leicht

Skutočný sen pre čokoládových maniakov a príprava je rýchla a nenáročná. V nádobe nad vriacou vodou roztopte 150g horkej čokolády Orion, a na alobal „nalejte“ kolieska z cca 1 čajovej lyžičky. Nechajte vychladnúť. Po vychladnutí medzi jednotlivé kolieska dajte kakaový krémový puding, na rozrobenie však použite len 2/3 odporúčaného množstva neriedeného mliečka, aby bol hustejší a vydržal nápor poschodí. Vrchný kopček ozdobte.
Tip: Čím väčší obsah kakaa, tým menej cukru a výraznejšia chuť. Ak príde návšteva, dozdobte tanier rozpustenou horkou čokoládou Orion alebo čerstvo rozmixovanými jahodami bez pridania cukru. Poschodia môžete podávať aj s kúskami ovocia. Nezabudnite, k dezertom patrí pravidelná fyzická aktivita, napríklad 35-minútová intenzívna prechádzka.

Vianočná kapustnica s údeným tofu



Recepty 1kg kyslej kapusty
10dkg sušených húb
1 kocka údeného tofu
1 veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
rastlinný olej
solčanka
4 zrnká čierneho korenia
bobkový list
červená paprika
rasca celá
paradajkový pretlak

Kapustu dáme variť do 3 l vody. Do vriacej kapusty vložíme prepláchnuté huby, bobkový list, korenie, rascu. Keď je kapusta takmer mäkká, pridáme údené tofu pokrájané na kocky, paradajkový pretlak a krátko povaríme. Nakoniec pridáme praženú cibuľku s pretlačeným cesnakom a červenou paprikou. Dochutíme solčankou.

Šalát s tuniakom



Recepty kúsky tuniaka Calvo
hlávkový šalát
vajce
mrkvu
sherry paradajky
olivy
francúzsku horčicu
čerstvú bazalku
čerstvý tymián
Borges Balsamico di Modena
vínny ocot
Borges Extra panenský olivový olej

Šalát potrhajte na menšie kúsky, mrkvu postrúhajte a zmiešajte s tuniakom, olivami a paradajkami. Pridajte varené vajce. Zálievku pripravte z olivového oleja, horčice, octu, bazalky, tymiánu a tesne pred podávaním ňou polejte šalát.

Hranolky so zelerom a Chimichurri



Recepty biely jogurt koreninová zmes Chimmichurri hranolky McCain zelenina, ktorú možno nakrájať na tyčinky, napríklad zeler, mrkva alebo rebarbora

Milovníkov rýchlych jedál poteší, že príprava trvá len 15 minút. Presne toľko totiž trvá hranolkom, kým sú v rúre hotové. Bez oleja, samozrejme. Do jogurtu pridajte balíček korenia Chimmichurri, zamiešajte a dajte do chladničky. Podávajte namiesto tatárskej omáčky. Toto bude hit! Zeleninu nakrájajte na dlhšie kúsky a skúste ich dať napríklad aj deťom na desiatu. Namáčať si ju môžu hoci do syru cottage.

Stredomorský šalát s pikantnými krutónmi a slaninou



Recepty SPAK Caesar dressing
listový šalát
cesnak
starší chlieb
drvené čierne korenie
soľ
olivový olej Borges
kvalitnú slaninu
parmezán
citrónovú šťavu Rauch

Na panvici orestujte na lyžici oleja plátky cesnaku spolu s kockami chleba a odložte. Slaninu nakrájajte na kúsky a tiež chvíľku orestujte. Šalát operte, natrhajte na kúsky a preložte do misky. Vychladnuté krutóny s cesnakom a slaninou premiešajte so šalátom a lyžícou oleja. Vmiešajte dressing a podľa chuti šalát prisoľte, okoreňte a ochuťte citrónovou šťavou. Hotový šalát posypte hoblinkami parmezánu.

Plnené šampiňóny



Recepty čerstvé stredne veľké šampiňóny
pažítku
cesnak
kurací vývar
curry
olivový olej Borges
soľ
čerstvo pomleté korenie

Huby očistite, 12 klobúčikov oddeľte a odložte. Zvyšné časti najemno rozmixujte spolu s pažítkou a cesnakom. Podľa chuti pridajte zvyšné ingrediencie okrem oleja a touto zmesou naplňte klobúčiky šampiňónov. Do každého minihrnca vložte 3 klobúčiky, polejte olejom a pečte asi 20 minút pri 180 °C. Tip: Pred podávaním ozdobte čerstvým paradajkovým pyré.
Mimochodom, tieto chutné šampiňóny sa rýchlo a elegantne zapiekli a boli servírované v zapekacích miskách Emile Henry. Kliknite si na www.pottenpannen.sk

Zelenina v citrónovej omáčke



Recepty konzervovanú zelenú a bielu špargľu
brokolicu
mrkvu
karfiol
soľ
olivový olej Borges

na citrónovú omáčku:
cukor
nastrúhanú citrónovú kôru
citrónovú šťavu Rauch
vodu
ochucovadlo Podravka Natur
ryžové mlieko
škrobovú múčku
posekanú mätu


Brokolicu a karfi ol uvarte v slanej vode, spolu s mrkvou nakrájanou na plátky, sceďte a prelejte olivovým olejom. Špargľu z pohára preceďte, pridajte k ostatnej zelenine a odložte na teplé miesto. Na oleji roztopte cukor, pridajte strúhanú citrónovú kôru, šťavu a vodu. Pridajte Podravku Natur a varte ešte asi 5 minút. Primiešajte ryžové mlieko, škrobovú múčku, ktorú ste predtým rozmiešali v troche vody a sekanú mätu a varte ešte asi 1 minútu. Teplú zeleninu prelejte omáčkou a podávajte ako predjedlo alebo ako prílohu s varenou rybou.

Tvarohová zmrzlina s ovocím (1 porcia=760 kJ)

Recepty

pre 1 osobu:
100 g odtučneného tvarohu
100 g nízkotučného jogurtu
50 g ovocia, napríklad
jahôd, čerešní, broskýň či hrušiek
1 plochá PL trstinového cukru

Tvaroh vyšľaháme s jogurtom, troškou vody a 1 PL trstinového cukru. Dáme zamraziť asi na hodinu. Ovocie rozmixujeme, ak je tvrdšie, napríklad hrušky, trochu povaríme na pyré. Zmrznutú tvarohovú zmes zľahka premiešame s ovocným pyré a znova dáme zmraziť. Mimoriadnu pochúťku môžete ako dezert ponúknuť i návšteve. Náš tip: podávajte ju v teplej palacinke s mätou.

Bábovka s olivovým olejom



Recepty 1 biely jogurt
1 pohár Borges Olivového oleja
(rovnaké množstvo ako jogurtu)
1 pohár trstinového cukru
3 poháre drvených ovsených vločiek
1 kypriaci prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
citrónová kôra
3 celé vajíčka
štipka soli

Suroviny vyšľaháme. Formu natrieme olivovým olejom, vysypeme múkou a nalejeme cesto. Dáme piecť do vyhriatej rúry (180 stupňov) asi na pol hodiny.
Ak na pečenie použijeme olivový olej, pečivo bude vďaka nemu kyprejšie a vydrží dlhšie čerstvé.

Paradajkovo-petržlenový dip



Recepty Do mixéra nalejete:
3 polievkové lyžice chutného Borges
panenského olivového oleja
2 polievkové lyžice Borges balzamikového octu
1 kávovú lyžičku ochucovadla Podravka
1 stredne veľkú paradajku
za hrsť čerstvej petržlenovej vňate

Stačí približne 5 sekúnd a špičkový dip môžete podávať priamo na klonky, bavorský chlieb alebo iné celozrnné dobroty.
Skvelý tip: do plastovej nádobky ho dajte deťom na desiatu a pribaľte k nim Framimi, grahamové tyčinky. Deti si nielen zdravo pochutia, ale budú sa môcť vytiahnuť „frajerskými" raňajkami. Mimochodom tento špičkový starter vám ponúknu ako predjedlo v najlepších reštauráciách napr. v Izraeli.
P.S. Ak máte viac zeleniny, alebo ste „pokročilí", nebojte sa experimentovať. Pokojne pridajte mrkvu, papriku, cesnak, zeler, citrón alebo fantastickú citrónovú šťavu Rauch. Ak ste ostrejší typ, ochucovadlo Podravka zvoľte vo variante Pikant alebo pridajte jednu sušenú chilly papričku. A nezabudnite pozvať návštevu ešte pred prípravou. Ušetríte si vysvetľovanie receptu, ktorý si aj tak každý vypýta.

Pohár energie



Recepty Kellogg’s Frosties
zrelé mango
jahody alebo iné ovocie

Obľúbili ste si svoje chrumkavé raňajky z kukuričných lupienkov, no na Vianoce by ste si radi dopriali niečo špeciálne? Kellogg’s Frosties majú veľmi všestranné využitie. Lupienky pomixujte v ručnom mixéri, kým nevznikne zmes podobná strúhanke a nasypte na dno skleného pohára asi do výšky 2,5 cm. Rozmixujte mango na pyré. Pridajte do pohára vrstvu manga podľa chuti. Opäť posypte vrstvou lupienkov a zalejte rozmixovanými jahodami, prípadne iným ovocím.
Tip: Navrch môžete dať opäť lupienky, ochutený biely jogurt, nastrúhanú horkú čokoládu alebo aj obľúbené vianočné dobroty. Ovocie vôbec nemusíte prisládzať, Kellogg’s Frosties majú jemnú cukrovú polevu. Pred podávaním však pre zvýraznenie chuti nechajte aspoň pol hodiny dezert odstáť v chladničke. Na prípravu tohto receptu odporúčame použiť ručný mixér Philips HR 1372.

Špirála chutí



Recepty špaldové celozrnné bio cestoviny ekotrend – špirály
rukola Chef menu
extra panenský olivový olej Borges
ochucovadlo Podravka light
wellness šunka Berger
fetaki
biele víno Taillan
Sauvignon Blanc
cherry paradajky
soľ
korenie

Opäť zdravá pochúťka hotová do 10 minút. Špaldové cestoviny uvaríte do 8 minút, rukola je pripravená tak, aby z obalu putovala priamo do šalátovej misy bez umývania. Cherry paradajky rozpoľte, pridajte plátky šunky a kúsky syra, podľa chuti zalejte 2 – 3 PL bieleho vína, pridajte soľ, korenie a špirála chutí sa môže roztočiť. Olivový olej použite na cestoviny ihneď po ich scedení. Do šalátu ho môžete pridať podľa chuti.
Tip: Tento šalát je vynikajúcou prílohou k takmer všetkým mäsovým jedlám. Podľa potreby a chuti ho môžete ľubovoľne meniť, napríklad namiesto syra použiť vlašské orechy, namiesto vína lyžičku horčice, pridať ľanové či slnečnicové

Vianočný pomaranč



Recepty pomaranče
sirup Yo leicht multivitamín
Activia biela
trstinový cukor alebo tekuté umelé sladidlo
citrónová šťava
vanilkový cukor

Vrch pomaranča odrežte, opatrne vyberte dužinu a rozmixujte s malým množstvom trstinového cukru alebo ak chcete ušetriť kalórie, s polievkovou lyžicou sirupu. Do jogurtu zamiešajte citrónovú šťavu, štipku vanilky a prípadne aj karamelizovanú pomarančovú kôru (nechajte ju skaramelizovať s trstinovým cukrom). Vydlabaný pomaranč naplňte najprv pomarančovou plnkou, druhú polovicu opatrne doplňte dochuteným jogurtom a ozdobte nastrúhanou pomarančovou kôrou a jemne povareným, čiže hustejším sirupom.
Tip: Plnky môžete dochucovať podľa chuti rodiny i odvahy – čo takto pridať lyžičku kakaového prášku, a deti vás budú milovať. Môžete byť spokojní, vyhli ste sa tuku, zbytočnému cukru i zbytočným kalóriám.

Chrumkavé prekvapko



Recepty Wasa žitná
viaczrnná a pšeničná
Fit snack Raciolky cesnakové a s príchuťou cibule a smotany
Eva sardinky
wellness šunka Berger
mozarella
syr fetaki
rukola Chef menu
petržlen
pažítka
jahody a brusnice
extra panenský olivový olej Borges
čierne korenie
pikantné papričky
dobroty, o ktorých viete, že ich majú radi aj vaši priatelia a známi

Wasa a Fit snack Raciolky nahradia pečivo, pagáčiky či slané keksíky, ktoré ukrývajú netušené množstvo zbytočných kalórií. Ostatné je len na vás. Fantázii a gurmánskemu experimentovaniu sa medze nekladú.
Tip: Nebojte sa kombinovať slané so sladkým, napr. fetaki s jahodami či šunku s brusnicami alebo pomarančom či kúskami ananásu. Pre zvýraznenie chuti používajte vždy zásadne čerstvo mleté korenie, čerstvé bylinky a nezabudnite pridať zopár kvapiek extra panenského olivového oleja či pokvapkať zdravé chlebíčky.

Kukuričná kaša s čučoriedkovou zálievkou



Recepty 4 – 5 šálok sójového nápoja
1 – 1,5 šálky kukuričnej krupice
štipka soli
2 lyžice medu
1 lyžica vanilkovej esencie
2 lyžice vlašských orechov

Do vriaceho sójového mlieka postupne prisypávame za stáleho miešania kukuričnú krupicu. Varíme 5 minút a primiešame vanilku. Nalejeme na taniere, polejeme čučoriedkovou zálievkou, ozdobíme ovocím a posypeme mletými orechmi.

Čučoriedková zálievka:
1 šálka čučoriedok
1 banán
2 lyžice medu
3 lyžice nasucho popražených ovsených vločiek


Všetky ingrediencie zmixujeme.

Thajské kuracie s pikantnými rezancami



Recepty kuracie prsia
Thajskú chilli omáčku
wok rezance
kokosové mlieko Shan shi
zmes korenia
balík mrazenej zeleniny

Kuracie prsia nakrájajte na kocky a pripravte na kokosovom mlieku, ochutené zmesou korenia. Hotové mäso vyberte, pridajte rezance a podlejte vodou, ktorú rezance nasajú. Rezance môžete skombinovať so zeleninou alebo jednu z príloh použiť samostatne. Milovníkom ostrých chutí - pridajte hotovú Thajskú chilli omáčku.

Špaldové cestoviny s kuracím mäsom a zeleninou



Recepty celozrnné špaldové cestoviny
kuracie prsia
mrazenú zeleninu
bylinkové krutóny
olivový olej Borges
rukolu Chef Menu
grilovacie korenie
ochucovadlo Vitana Natur

Uvarte cestoviny a mrazenú zeleninu, zmiešajte s rukolou a ochuťte. Pokvapkajte olivovým olejom a okoreňte. Na olivovom oleji opražte kuracie prsia obalené v grilovacom korení. Nakrájajte na plátky a pridajte. Ochuťte chrumkavými krutónmi a čerstvými bylinkami, napríklad bazalkou a pažítkou.

Jogurtový dressing na letný šalát



Recepty 2 nízkotučné jogurtové krémy Plus pre zdravie biele
3 strúčiky cesnaku
soľ
čierne korenie
čerstvá petržlenová vňať
citrónová šťava

Jogurtové krémy zmiešajte s cesnakom nakrájaným na malé kúsky, so soľou a so štipkou mletého čierneho korenia. Pridajte čerstvo nasekanú petržlenovú vňať a pokvapkajte citrónovou šťavou. Dressing je ideálny na šaláty.




facebook